Skovbadning styrker krop og sjæl

Der er mange gode grunde til at tage en tur i skoven. Vinden i trækronerne, den friske luft og eskapismens sødme er bare sidegevinster. Skovturen er så sund for krop og sjæl, at skovbadning er blevet en trend. I Japan og Sydkorea fragter virksomheder deres ansatte ud i skoven i arbejdstiden. Det kan ikke betale sig at lade være.

Af Anne Anthon Andersen,
december 2017 

Jeg ved, at du kender følelsen. At du har været der. Lige der. Hvor løvet knaser under fødderne, verden ligesom åbner sig, mens du inhalerer dybt og instinktivt. Lader kroppen fyldes af glasklar luft. Blikket søger opad, lander i et skønmaleri af vajende trækroner mod himmellegemets skiftende lærred, måske et fugletræk.

Juleferien står for døren, og måske får du tid til at stikke en tur i skoven mellem et par julefrokoster. Gør det – Der er mange andre grunde til at tage i skoven end ønsket om at vandre de ekstra julekalorier af.

Ophold under træernes kroner styrker både den fysiske og mentale sundhed, viser forskningen. Såkaldte skovbade er blevet en trend. Både i Japan og Sydkorea sender virksomheder deres ansatte en tur i skoven for at lade op og hente energi.

Psykolog Birgitte Sølvstein er en af de psykologer i Danmark, der tror og håber, at skovterapi og skovbade også i Danmark vil blive udbredt i sundhedssystemets behandling af stress og depression i løbet af de næste par år.

I blogindlægget ’Skoven som medicin mod stress’ beskriver hun det japanske begreb “shinrin-yoku”, der betyder noget i retning af “at indtage skovens atmosfære” eller “skovbadning”. Allerede i løbet af 1980’erne udviklede japanerne skovbadning som terapiform.

”Siden da har man rent forskningsmæssigt i Japan og enkelte andre steder forsket i metoden og samlet robust evidens for de sundhedsmæssigt gavnlige effekter af skovbadning”, skriver psykolog Birgitte Sølvstein.

Baseret på flere årtiers solid forskning bruger man ophold i skoven som forebyggelse og helbredelse af en række psykologiske og fysiske lidelser. Trenden som også er slået igennem i USA kaldes skovbadning, og på Youtube kan man opleve GuerillaZen fittness-instruktøren Blake Bowman fortælle om, hvorfor og hvordan skovbadene på bare tæer beriger hans liv

Skovbade er terapi for hele familien
Selv har jeg svært ved at undvære skoven. Den har ligesom altid haft en nærmest magisk tiltrækningskraft. Det er, som løber en sagte stilhed gennem blodbanerne, når træernes kroner omfavner mig. Selv i vinterens mørkeste sindstilstande er det ligesom lettere at finde fodfæste med skovens løvfald som underlag.

Ja, det føles faktisk lidt som at sænke sig ned i et beroligende karbad eller en livgivende kuldegysende vinterdukkert. Endorfinerne flyder. Så skovbad er egentlig en rammende betegnelse. Og det allermest fantastiske i det bæredygtige familielivs optik er, at skovbadene virker ligeså stærkt på resten af familien.

Skovbadning_August
En tur i skoven kan være med til at skabe åndehuller og balance i familielivet. I vores naboskov Boserup Skov elsker drengene at gå balancegang på den hundredemeter lange balancebane lavet af træstammer ‘Midgårdsormen’ Foto: Anne Anthon Andersen.

Det er altid en god idé at tage mine drenge i hånden og vandre ind mellem træerne i Boserup Skov. Og de kan have været helt oppe under loftet hjemme i Æblehuset. Så snart vi træder ind under trækronerne, er det som, omfavnes de af en indre fred.

Måske er det, fordi skoven vækker urinstinkter for nærhed i os alle. I skoven er vi primært bare sammen. Glemmer verden omkring os og søger netop denne distance til den. Man behøver ikke at bevæge sig mere end et par hundrede meter ind mellem træerne for at etablere følelsen af at være ”langt ude i skoven”. Og netop nærværets fravær af distraktion er en vigtig præmis, for at skovbadning faktisk virker afstressende. Som psykolog Birgitte Sølvstein formulerer det:

”Essensen af skovbadning er, at man opholder sig i skoven med det ene formål at…være i skoven. Det handler altså ikke om at få motion, plukke kantareller eller samle ind til juledekorationer og poste fine billeder af skoven på Instagram men simpelthen at indtage skovens atmosfære og bare være til stede”, skriver hun i blogindlægget.

Her kan du læse Birgitte Sølvsteins råd til, hvad man skal undlade at gøre på sin skovtur, hvad man skal have den optimale effekt af at snuppe et skovbad.

Skovbadning_familie
At nyde udsigten til fjorden fra skovgrænsen, let hævet over strandbredden er altid forbundet med dyb fred og ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *