Annoncer er gift for din blog

Blogmarkedet er tætnet og konkurrencen om læserne massiv. Drop annoncer, tænk i produkter med afsæt i bloggen og start med at opbygge social kapital. En professionel blog kræver flid, tid og tålmodighed, lyder det fra ekspert i blogs og sociale medier Thomas Bigum.
Kommunikationen.dk, april 2016

Af Anne Anthon Andersen

Nye bloggere begår ofte en grundlæggende fejl. Med målet om på sigt at kunne leve af deres blog, laver de som noget af det første aftaler med annoncører og plastrer deres blog til med sponsorerede indlæg. Men det er en farlig strategi, lyder advarslen fra Thomas Bigum, der med sin virksomhed Bigum&Co lever af at rådgive virksomheder i, hvordan de kan skabe opmærksomhed med blogs og sociale medier.

”Hvis det bliver for tydeligt, at du går efter penge, gider læserne dig ikke. Som blogger skal du bruge en masse social kapital. Og når den økonomiske kapital går op, går den sociale kapital ned. Derfor må motivationen ikke være penge. Så kommer du simpelthen til at vende magneterne forkert”, lyder rådet fra Thomas Bigum, som kalder ’shop før blog’ for en dødssynd i blogverdenen. For læserne vil have dig og din integritet – ikke fodres med annoncer og kommercielle budskaber.

Du er din blog

Vil man blogge professionelt, må man altså bygge bloggen op, før man begynder at lave penge. Første skridt er at se sig selv som et medie og udse sig et unikt felt, som man kan gøre til sit stofområde.

”Det handler om at finde en niche. Selv om markedet er ved at være mættet, er din måde at gøre det på ikke taget. Så der er et håb for enhver. Man vil altid kunne krydre emnet med ens egen måde at sætte ordene sammen på. Som blogger må du finde og skabe din egen unikke stemme”, lyder det fra Bigum.

For en af blogmediets styrker er dets menneskelige tiltrækningskraft – det at mennesker kan lide mennesker og bliver nysgerrige på bloggen, fordi de bliver optaget af at følge mennesket bag.

Annoncer er ikke vejen

I øvrigt er annoncemarkedet for nedadgående, og det er næsten umuligt at trække penge hjem ved hjælp af annoncer, mener han. Vil man tjene penge på bloggen og måske endda leve af den, er vejen at levere konkrete produkter eller ydelser, som tager afsæt i bloggen.

”Succesfulde professionelle bloggere lever af foredrag, værtsroller, konsulentydelser, starter en webshop med kreating, som de skriver om på bloggen eller lancerer fx et tøjmærke. Det handler om at opfinde et produkt, der matcher bloggen”, forklarer Thomas Bigum.

Når Christiane Vejlø er lykkedes med at skabe så stærkt et blogunivers med bloggen Elektronista, er det, blandt andet fordi hun har fundet så specifik en niche, lyder vurderingen fra Thomas Bigum. Fordi hun har været den første til at kommunikere elektronik og digitale trends som livsstil og gjort det så gennemført.

”Hun tænker og agerer som et professionelt medie, som læserne ved, hvad de får af. Og så har hun været god til at tænke i andet end annoncer. For eksempel er den digitale taske, hun har udviklet som produkt med afsæt i bloggen, genial som supplement til de ydelser, hun ellers tjener penge på. Hun har været i gamet så længe, at hun ved, at der helst skal mere til end annoncer”.

 

Thomas Bigum gør dig klogere på strategier på sociale medier her: http://bigum.co/kurser/korte/strategi-paa-sociale-medier/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *