Sådan bliver ulvetimerne lettere

Hverdagens sidste timer kan føles som et forhindringsløb uden lige. En evig jagt på at opfylde trætte ungers umættelige behov. Skrig og skrål og slåskampe mellem søskende. Rykker man ulvetimerne ud under åben himmel, er det langt lettere at gå ind i aftenen sammen med den gode stemning intakt.

maj 2017
Af Anne Anthon Andersen

På mørke og våde vinterdage, starter det som regel altid på vej hjem i bilen.
“Hvad skal vi, når vi kommer hjem mor? “Må vi spille i-pad?”, “Må vi se fjernsyn?” “Vi vil lave noget sjovt”.
Når det er værst, vil de slet ikke med ud af bilen. Og når det endelig er lykkedes at komme ind i huset, kan det være tøjet, der driller. Så kampen om at komme først til vandhanen for at vaske hænder. En er tørstig, en anden vil have knækbrød, for så alligevel ikke at ville spise det, når det kommer til stykket. Det kan være svært at fornemme og sætte ord på de egentlige behov, når klokken slår eftermiddag, og vi endelig mødes for at være sammen.

Mit eget behov på den tid af dagen er oftest at føle nærhed til mine drenge. At træde direkte fra en hektisk arbejdsdag over i rollen som den søde, kærlige og rummelige mor. Hende der bærer over med deres udfald, udbrud, træthed og forsøg på at finde ud af, hvad de egentlig har behov for. Det er langt fra altid, at det lykkes. For jeg har også brug for en pause. En rolig stund hvor vi laver noget hyggeligt og slapper af med det sammen.

Egentlig er jeg ret sikker på, at det også er, hvad mine børn har brug for. Men de har sværere ved at sætte ord på. De dage, hvor det er computeren eller fjernsyn, de spørger til, handler det først og fremmest om ro til bare at være til uden at skulle finde på lege eller falde ind i et program, fastsat af voksne eller deres legekammerater. En pause ganske enkelt.

Der sker noget andet ude
Hos os er ulvetimerne klart hårdest at komme igennem om vinteren. Det er mørket, men også det, at vi er mere tilbøjelige til at gå ind, når vi kommer hjem på den tid af året.

Her i maj, hvor træer og buske, græs og marker endnu står dybgrønne. Duften af rapsmarker, det skarpe gule tæppe som bugter sig over markerne rammer os. Her hvor vinden hvisker i trækronerne, smyger sig om bare ben og tæer i sandaler. Her bliver vi ude under solen, når vi har sat cyklerne fra os i carporten.

Overtalelse er unødvendig. Morgan løber efter en vandkande, plukker skvalderkål eller trækker sit køkken ud af legehuset. August går i gang med at plukke afblomstrede mælkebøtter, finder på at plante, insisterer på at rive et bed igennem eller starter en gemmeleg. Det er, som rammer naturen og omgivelserne et punkt, der vækker deres kreativitet, deres naturlige lyst til at gå på opdagelse og udforske.

Det kan I lave sammen
De kan sagtens finde på og gå i krea-mode inde. Men ikke så konsekvent, som når vi er ude. Og jeg elsker at forfølge deres eftermiddagsidéer i haven. Måske både fordi min egen træthed letter en eftermiddag ude under åben himmel, men også fordi ulvetimerne udenfor er meget mindre højlydte og konfliktfyldte.

Her er nogle af de ting, vi ofte ender med at lave sammen med succes i Æblehusets ulvetimer:

  1. Tag et tæppe med ud og lav eftermiddagspicnic. Det er altid hyggeligt at spise sammen på en lille udflugt, og lettere uden for, hvor du bare kan ryste tæppet for krummer bagefter, og det er ret ligegyldigt, om saftevandet skvulper ud af glasset.
  2. Put frø i jorden sammen og lad børnene vælge, hvad de vil så. Det er en hyggelig eftermiddagsrutine at have noget at vande og passe, når man kommer hjem. Og at følge spiren fra frø til færdig blomst eller grøntsag. Det kan både være grøntsager og blomster. De letteste at håndtere for små børnefingre er ærter, rødbeder, græskar, squash og bønner. Solsikkefrø er også en fin størrelse. Frøblandinger til sommerblomster kan let strøs ud med løs hånd. Det er ikke så afgørende, hvor i bedet de lander, når blot de presset et stykke ned i jorden med en rive efterfølgende.
  3. Pluk blomster og sæt dem i en vase. Selv har jeg været overrasket over hvor vilde mine drenge altid har været med at plukke blomster. Både når vi har været ude på udflugt og hjemme i haven.
  4. Leg ting-findere i naturen på bedste Pippi Langstrømpe manér. Det kan evt. være på vej hjem fra institutionen, så selve turen hjem bliver en anderledes meres spændende udflugt end blot almindelig hverdagspraktisk rutine. Børn elsker at samle – og ofte er rydsækkene allerede godt fyldte med grene, kogler, “guld”-sten og andet fra skovturen eller børnehavens legeplads. Når I kommer hjem, kan I bygge noget af alle remedierne, tegne på stenene eller putte dem i en skatkiste.
  5. Byg en hule – i et træ eller på jorden. Sløve eftermiddage er perfekte til huletid. Og det er hyggeligt at ligge og slappe af i hulen sammen. Huler har en fantastisk effekt i at få krudtugler til at falde til ro.
  6. Fortæl historier om jeres dag og digt gerne. Ofte har det undret mig, når det har været svært at få drengene til at fortælle om, hvad de har lavet i løbet af dagen i institutionen. Erfaringen har lært mig, at det er langt lettere at få dem til at fortælle, hvis jeg spørger på en anden måde end: Hvad har du lavet i dag? Det kan fx være ved at lave spørgsmålene om til en quiz, hvor man må digte nogle scenarier, og tilhørerne så skal gætte, om de er sande eller falske. Det kommer der altid sjove og fantasifulde historier ud af her i Æblehuset. Og både de sande og falske rummer gode indgange til, hvad der rører sig hos dem.

Hvad gør I for at få det bedste ud af jeres ulvetimer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *